Almás pite a család örömére
Családi házunk kertjében négy szép almafa díszeleg. Már csak az időt kellett kivárni ahhoz, hogy piros és sárga lédús terméseit a Nap megérlelje, és kiváló alapanyaga legyen egyik kedvelt süteményünknek. Augusztus utolsó napjai alkalmasak voltak, hogy egy süteményre való mennyiséget leszüreteljünk. Így készítettem el nagyon egyszerűen és gyorsan a hétvégi süteményt, aminek szinte ideje sem volt arra, hogy kihűljön.
Hogy miként is kell elkészíteni ezt a pitét? Nagyon könnyű, kezdő konyhatündéreknek is ajánlom.
- 25 dkg puha margarint elkeverünk 1 tojással, fél dl tejjel, 7 dkg kristálycukorral.
- Hozzáadunk 40 dkg finomlisztet, fél csomag sütőport és kézzel jól összedolgozzuk.
- Ezután 8db majdnem öklömnyi nagyságú almát lehajazunk és nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük.
- Lisztezett gyúródeszkán a tészta felét kinyújtjuk, és kb 23x32 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. (Kivajazott tepsit is lehet használni)
- A tészta tetejét 2 marék darált keksszel (ennek híján zsemlemorzsával) megszórjuk, és a kicsavart almát szétterítjük rajta.
- 2 teáskanál fahéjjal meghintjük, és kb 10 dkg kristálycukorral ízesítjük.
- Ezt követően a másik tésztacipót is kinyújtjuk, és befedjük vele az almát.
- Tetejét villával megszúrkodjuk, és egy tojássárgájával lekenjük.
- Kb 180 fokon légkeveréssel 20-25 perc alatt készre sütjük.
Fél óra pihentetés után még langyosan a gyerekek jóízűen befalták a nagy részét. Mikor kihűlt, akkor szórtam meg a tetejét porcukorral, hogy ne olvadjon meg rajta. Mindent összevetve 1,5 óra alatt elkészült a finom almás pite.
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 2 tojás
- fél dl tej
- 17 dkg kristálycukor
- 40 dkg finomliszt
- fél cs sütőpor
- kb 1,2 kg alma
- 5 dkg darált keksz
- 2 tk fahéj
Az elkészítéshez sok sikert kíván: Tündi
Cimkék:almás pite, almás pite recept, sütemény