Birsalmasajt, a téli ünnepek kísérője
Még csak ősz van, de nemsokára beköszönt a tél, és jönnek az ünnepek. Szó szerint olyankor az emberek el vannak havazva, mert a nagy karácsonyi ajándékvásárlás, és az ünnepre való készülődés mindenkiből kiveszi az energiát, és az időnkkel is jobban kell gazdálkodni. Mindenhol szokás, hogy ünnepnapokon meglátogatjuk a rokonokat, és megkínáljuk őket mindenféle finomsággal, amit lehet, hogy épp csak szentestét megelőző napon sütöttünk, mert annyira kifutottunk az időből. Saját tapasztalatból mondom, és nem szeretném, ha idén is ez várna rám, így hát előre gondolkodtam. Kitaláltam, hogy ha elfogy a süti, akkor sem esek pánikba, mert előveszem a spájzból az ősszel elrakott édes finomságot. Ez pedig nem más, mint a birsalmasajt.
Hozzávalók:
- 2 kg birsalma (magháztól mentesen mérve)
- 1 kg cukor
- szegfűszeg
- fahéj
- 1 citrom leve
Elkészítés:
- A birsalmákat magházuktól megtisztítjuk, de nem hajazzuk le, és feldaraboljuk.
- Egy pároló edénybe vizet töltünk, és befűszerezzük, majd a szűrő részre helyezzük a birsalmákat, és lefedjük. Kb. fél óra alatt teljesen megpuhul.
- Átrakjuk egy nagy fazékba a gyümölcsöt,és leturmixoljuk.
- Hozzáadunk egy citrom levét és 1 kg cukrot, kavargatva, kis lángon kb. 20-30 percig rotyogtatjuk.
- Megvárjuk, míg kissé kihűl, majd folpackkal bélelt 2 őzgeric formába töltjük.
- Egy éjszakát ebben hagyjuk, majd sütőpapírra kiborítjuk, így szellőztetjük 1 hétig, majd további 2-3 hét kell a teljes kiszáradáshoz, amit sütőrácson szellős helyen érhetünk el.
Az elkészítéshez sok sikert kíván: Tündi
Cimkék:birsalmasajt, karácsonyi finomság, téli nassolni való