Dédi receptje újra éled, készül a gyümölcskenyér
Egy szép napsütéses délutánon elmentünk a párom nagymamájához, aki épp nagy pakolászásban volt. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen kellemes időben a lakásban tevékenykedik, de azt mondta, muszáj megcsinálnia, mert már régóta halogatja. Egyszerűen nem akarja tovább rakosgatni azokat, amiket ő már nem használ a konyhában. „ Öreg vagyok én már ahhoz, hogy sok féle süteményt süssek.” – Mondta a dédi. „Elég, ha a megszokott süteményeket sütöm ünnepnapokon. Erre már nem lesz szükségem!” – Ezzel a kezembe nyomott egy őzgerincformát. Elég viseletes volt, de nem akartam megbántani azzal, hogy nem fogadom el. Elmondása szerint régen sokszor készített benne gyümölcskenyeret. Adott is egy receptet. Itthon magam is elkészítettem a finomságot, s mivel nem volt addig ilyen formám, hát a dédi által adott őzgerincformát használtam, sütőpapírral kibélelve. Azóta persze beszereztem egy újat, de a régitől sem váltam meg.
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 15 dkg finomliszt
- késhegynyi szódabikarbóna
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg aszalt szilva
- 10 dkg dió
Elkészítés:
- 4 tojás sárgáját 15 dkg cukorral fehéredésig keverünk.
- Hozzáadjuk a mazsolát, a felkockázott sárgabarackot, szilvát és a durvára vagdalt diót, majd összekeverjük.
- 4 tojásfehérjét kemény habbá verünk.
- Hozzáadjuk a habot és beleforgatjuk.
- A masszához szitálunk 15 dkg lisztet késhegynyi szódabikarbónával és összekeverjük.
- Sütőpapírral kibélelt őzgerincformába töltjük.
- 170 fokos légkeveréses sütőben 30 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Az elkészítéshez sok sikert kíván: Tündi
Cimkék:gyümölcskenyér, püspökkenyér, asztalt gyümölccsel készített édes kenyér