Füge befőtt
A füge egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is. Hazánkban a 14. században honosodott meg. Fél trópusi növényként kedveli a napsütéses, szélvédett helyeket. Talajban nem válogat, de meghálálja a jó földet, gyomtalanítást, és tartós szárazság esetén az öntözést. Termései zöld, barna, vagy lila külsejűek, belül piros gyümölccsé érnek. Két terméshulláma van, július végén és október közepén is megérik, ha az idő kedvez neki. Ha már nem érleli meg a napfény, akkor se veszik kárba a gyümölcs, mert befőttet lehet belőle készíteni. Ennek folyamata egyszerű, amit most megosztok.
Elkészítése:
- A félig érett, nem túl kemény fügéket megmossuk, és villával megszurkáljuk.
- Üvegekbe töltjük és cukrot teszünk rá, majd az üvegeket vízzel majdnem szintig töltjük, és lezárjuk kupakkal.
- Egy fazékba konyharuhát teszünk, beleállítjuk az üvegeket és a fazekat megtöltjük hideg vízzel úgy, hogy a kupakokat ellepje. Forrástól számított 3 percig forraljuk, majd a vízből kiemelve fejjel lefelé kihűtjük az üvegeket.
Hozzávalók:
- füge
- cukor (mennyisége ugyanannyi, mint a fügéé)
- víz
Egy 7 dl-es üveget kb. 20-25 dkg fügével lehet teletölteni.
Az elkészítéshez sok sikert kíván: Tündi
Cimkék:füge befőtt