Ízkavalkád a halloween-i tök belsejében
Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti.
A druidák idejében az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet. A kelták hite szerint ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében "léteztek". Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak. Október 31-én, miután a termést betakarították megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol a halottakat, és űzték el a hideget.
Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a temetők kapui kitárulnak és az elhantolt lelkek útra kelnek, felkeresik egykori lakhelyüket, valamint megpróbálnak visszatérni a világba. A kelták különböző módon védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megtévesszék, zavarba ejtsék, majd örök távozásra bírják.
A boszorkányoktól és a démonoktól való félelmükben nagy tüzeket gyújtottak, és áldozatokat mutattak be, hogy azok jóindulatát megnyerjék. A varázslók a megfélemlített embereket kényszerítették, hogy éjfélkor adjanak nekik feláldozásra egy gyermeket. Az erre kiszemelt család ajtaja elé raktak egy kifúrt és kivilágított tököt. Ha a ház lakói nem teljesítették a kívánságot, gyilkos bosszúra számíthattak. – A gyermekáldozatot óriási szalma- vagy rőzsekötegbe kötözve elevenen égették el.
Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök
- 1 kis fej lila hagyma
- 1 paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg száraz kolbász
- só
- bors
Elkészítés:
- A sütőtököt kettévágjuk, a belsejét kikaparjuk.
- Megsózzuk, és megborsozzuk.
- Az összes hozzávalót (kivéve a sajtot) apróra vágjuk és a tök belsejébe töltjük.
- Fóliával letakarjuk és 200 fokon fél órát sütjük.
- Ezután az alufóliát levesszük és lesütjük a levét kb. 20 perc alatt.
- Reszelt sajttal megszórjuk és 10 perc alatt rápirítjuk.
Az elkészítéshez sok sikert kíván: Tündi
Cimkék:halloween, sütőtök, hagymás-zöldséges sütőtök kolbásszal