Libanyakleves grízgombóccal
A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában.
Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.Forrás: http://martonnap.hu/2010/07/a-marton-nap-tortenete/
Hozzávalók:
- 80 dkg libanyak
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 tk. egész feketebors
- 2 tojás
- 12 dkg búzadara
- 1 csokor petrezselyem
- só
Elkészítés:
- A zsírjától megtisztított libanyakakat elharmadoljuk és 3 liter vízbe főni tesszük 2-2,5 tk. sóval.
- Kb. 2 órát főzzük, közben habját eltávolítjuk.
- 2 egész tojást felverünk, ízesítjük 1 kk. sóval, összevágott petrezselyemmel, és hozzáadunk 10-12 dkg búzadarát.
- Rövid ideg állni hagyjuk, majd kis gombócokat formálunk belőlük.
- Ha a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a felkarikázott zöldségeket, a szemes borsot, és a gombócokat, szükség esetén a vizet pótoljuk.
- Kb. 25 perc múlva tálalható a leves.
Az elkészítéshez sok sikert kíván: Tündi
Cimkék:libaleves, libanyakleves, libaleves grízgombóccal, grízgombóc, grízgombóc recept