Linzer karika
Kislányom mesekönyvében az egyik történet sütemény készítés vágyakozásáról szól. A kislány nagyon szeretne az anyukájával sütni, de ő mindig valamilyen ürüggyel kihátrál a kérés elől. Végül a nagymamájával süti meg a kis sütiket, melynek a receptjét is mellékelték a könyvben. Egyszerű linzertésztáról van szó. Örömet szerezvén a kislányomnak, egyik hétvégén én is bevonultam a konyhába vele, és egy kisebb hadseregnek elegendő mennyiségű sütit készítettünk.
Hozzávalók: (35db)
- 10dkg kristálycukor,
- 20dkg puha margarin
- 30dkg finomliszt
- 1 tojás sárgája
- fél citrom reszelt héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- fél üveg sűrű sárgabaracklekvár
- 5dkg porcukor
Elkészítés:
1. A 10dkg kristálycukrot, a 20dkg puha margarinnal, a 30dkg finomliszttel, az 1 tojás sárgájával, a fél citrom reszelt héjával és az 1 csomag vaníliás cukorral egy tálban kézzel összedolgozzuk, és az így kapott cipóformát folpakkal letakarva 1 órát hűtőszekrényben pihentetjük.
2. A tésztát enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
3. Egy teli és egy lyukas közepű virág alakú kiszúróformával ugyanannyi mennyiséget szaggatunk ki a tésztából.
4. Sütőpapírral kibélelt tepsiben előmelegített sütőben 180 °C-on világosbarnára sütjük.
5. A még meleg tésztakarikákat 1-2 teáskanál sűrű sárgabaracklekvárral összeragasztjuk úgy, hogy alulra egy teli felülre egy lyukas közepű kerüljön.
6. Pár óra pihentetés után, mikor a tészta már kihűlt, porcukorral meghintjük a tetejüket.
Az elkészítéshez sok sikert kíván: Tündi
Cimkék:linzer karika, linzi koszorú, linzer karika recept