Mézes adventi koszorú
Pár nap, és itt a december, ezzel együtt az Advent első vasárnapja. A karácsonyt megelőző negyedik vasárnappal megkezdődik a várakozási időszak. Adventkor a 19. század óta szokás koszorút készíteni, melyet fenyőágakkal díszítettek. Kezdetben ezen 23 gyertya volt, később csökkent a száma 4-re, melyet a 4 vasárnap szoktak meggyújtani. Mindig eggyel többet, amely szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. A hagyományos formával szakítva néhány éve megjelentek a mézes süteményből készített adventi koszorúk és díszek. Egy ilyen formát szeretnék most én is megmutatni.
Hozzávalók:
- 15 dkg méz
- 7 dkg margarin
- 2 tojás
- 15 dkg porcukor
- 4 tk mézes sütemény fűszerkeverék
- 1 csapott kk. szódabikarbóna
- 2 ek. víz
- 50 dkg finomliszt
írókához:
- 1 tojásfehérje
- kb. 20 dkg porcukor (függ a tojás nagyságától)
- 1 tk ecet
Elkészítés:
- Összeolvasztjuk a mézet a margarinnal, és hűlni hagyjuk.
- A porcukrot, a fűszert, a szódabikarbónát és a vizet robotgéppel eldolgozzuk.
- Összevegyítjük ezt a kettőt, majd hozzáadjuk a lisztet.
- Egy éjszakra hűtőbe tesszük.
- Másnap fél cm-esre kinyújtjuk, és formákat szaggatunk belőlük.
- Ezeket tetszés szerint – egymásra rakva is - elrendezzük a sütőpapírral bélelt tepsiben.
- A mécsesnek szánt formát előre kilyukasztjuk.
- 170 fokon megsütjük kb. negyed óra alatt.
- Hűlni hagyjuk a tésztát.
- Az írókához a tojásfehérjét habosítani kezdjük, közben hozzáadagoljuk a porcukrot és az ecetet.
- Különböző mintákkal díszítjük.
- Végül belehelyezzük a mécseseket.
A tésztamennyiségből nekem még maradt, de függ attól, ki mekkora koszorút készít.
Az elkészítéshez sok sikert kíván: Tündi
Cimkék:adventi koszorú, mézes sütemény koszorúhoz, mézeskalács adventi koszorú