Ropogós kabátba öltöztetett cukkinik
Történt velem a nyáron, hogy egy rokonlátogatás alkalmával egy zöldségbatyuval tértem haza. Volt abban többféle zöldség, de túlnyomó többségét a tökfélék tették ki, cukkini és patisszon. Sokáig rakosgattam a hűtőben, egyet-egyet elhasználtam ehhez-ahhoz, de még mindig sok volt belőlük. Egyszer aztán összejött a család egy ebédre, köztük egy vegetáriánus is volt. Törtem is a fejemet, hogy már megint mit készítsek, hogy ne legyek leterhelve a konyhában, ne kelljen olyan sokfélét készíteni. Kinyitottam a hűtőt és szinte hívogattak a cukkinik. Gondoltam sütök rántott cukkinit, de mire annyi cukkinit felkarikázok és beforgatok, addigra gyökeret ereszt a lábam. Az ötlet jónak bizonyult, de változtatnom kellett rajta, hogy hamarabb végezzek.
A cukkinit így készítettem:
- A megmosott cukkinikat uborkagyalun hosszában vastag szeletekre vágjuk, és besózzuk.
- Amikor a levet kezd engedni a cukkini, akkor lecsöpögtetve lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk.
- Forró olajban mindkét felét aranybarnára sütjük.
Tejfölös vegyes uborkasaláta:
- A zöldségeket megmossuk, felszeleteljük.
- Az uborkát besózzuk, és megvárjuk, hogy levet engedjen.
- Egy tálban elkeverjük a cukrot az ecetben és felöntjük kevés vízzel.
- Belereszelünk 3-4 gerezd fokhagymát.
- Beleforgatjuk a zöldségeket.
- Tejfölt adunk hozzá és elkeverjük.
Hozzávalók: 4főre
- 4 kisebb cukkini
- liszt
- zsemlemorzsa
- 2 db tojás
- 4-5 dl olaj
- 2db kígyóuborka
- fél fej lila hagyma
- 2 db paradicsom
- 1-2 szál zöldhagyma, vagy póréhagyma
- 2 dl tejföl
- 4 gerezd fokhagyma
- 4-6 ek. ecet
- 4 ek cukor
- 1 dl víz
- só
Az elkészítéshez sok sikert kíván: Tündi
Cimkék:rántott cukkini, patisszon, tejfölös vegyes saláta, uborkasaláta