Túrós batyu
A piros ruhás, ajándékot osztó Mikulás a katolikus vidékeken Szent Miklós népies alakja, aki a gyermekek védőszentje. Középkorig nyúlik vissza a tetteit felelevenítő szerepjátékok bemutatása. Miklós szerepét kezdetben gyermekek, később felnőttek vették át. Ebből alakult ki a szokás, és került Magyarországra, hogy a Mikulásnak öltözött apóka járta december 5-én éjjel a házakat és a jó gyerekeket dicsérte, a kevésbé jókat pedig büntette. A szóbeli dicséret mellett apró ajándékkal is megjutalmazta a jó gyermekeket. Ezek kezdetben gyümölcsöket jelentett, később alakult ki a csokoládé ajándékozása, modernebb változatban pedig Mikulás formájában.
A Mikulás puttonya sok finomság búvóhelye, és már nagyon várják a gyerekek, hogy mi minden kerül elő a nagy batyuból. Mivel a Mikulás csak a gyermekeket jutalmazza, ezért a mai finomságom a gyermeki lelkű felnőttek ajándéka. Az én batyum a mai napra édes túrós finomságot rejt.
Hozzávalók: (24db)
- 3dl tej
- 4dkg élesztő
- 7 ek. k.cukor (kb 11dkg)
- 50dkg f.liszt
- 8 dkg olvasztott sütőmargarin
- 1 kk. só
- 1 citrom reszelt héja
- 2db tojás (ebből 1 a lekenéshez)
- 50 dkg túró
- 2 ek tejföl
- 2 ek. búzadara
- 2 cs. vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
Elkészítés:
- 1 dl langyos tejben 1 ek. cukorral megfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet az élesztővel, 2 dl langyos tejjel, 2 ek. cukorral, az olvasztott margarinnal, 1 tojás sárgájával, megsózva, citromhéjjal ízesítve 8 perc alatt levegőssé dagasztjuk.
- Letakarva langyos helyen kb fél óra alatt duplájára kelesztjük.
- Eközben a töltelékhez felverjük a megmaradt tojásfehérjét.
- A túrót 2ek. búzadarával, 2 ek. tejföllel, 2 cs. vaníliás cukorral és 4 ek. cukorral ízesítve mixerrel krémesítjük, majd lazán beleforgatjuk a tojáshabot és a mazsolákat.
- A tésztát lisztezett gyúródeszkán kb 60x40 cm-esre kinyújtjuk és 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
- Túrótölteléket halmozunk a közepükre és a tészta 4 sarkát a töltelékre hajtjuk.
- Felvert tojással lekenjük.
- Előmelegített sütőben 150 fokon légkeveréssel 25 percig sütjük.
- 10. Még egyszer átkenjük tojással és tovább sütjük még 5-10 percig.
- Ha kihűltek porcukorral meghintjük a tetejüket.
Az elkészítéshez sok sikert kíván: Tündi
Cimkék:túrós batyu recept, édes túrós finomság