Vakondtúrás torta ünnepi öltözetben
Gondolom, sokan vagyunk úgy háziasszonyok, hogy gyorsan valami finomat mégis szépet szeretnénk sütni valamely családtagunk örömére. Nemrégiben én is így voltam ezzel, mikor a 2 éves kislányunk születésnapjára készültünk. Szerettem volna, ha olyan ízt választok a torta elkészítésénél, amit mindenki szívesen elfogyaszt, könnyű elkészíteni, és nem kell olyan sokat a tűzhely mellett állni. Ezen kritériumoknak eleget téve döntöttem a habkönnyű, gyümölcsös édesség mellett, melynek neve: vakondtúrás torta. Mivel egy szülinapi desszertről van szó, ezért nem maradtam a hagyomásnyos formájánál, kicsit díszbe öltöztettem a torta külsejét.
A következőképpen járjunk el:
- 10 tojásfehérjét kemény habbá verünk, és félretesszük.
- 160 g kristálycukrot a 10 tojássárgájával fehéredésig keverünk, majd hozzáöntünk 2 dl étolajat és tovább habosítjuk.
- 40 g jó minőségű cukrozatlan kakaóporral színesítjük, majd hozzászitálunk 200g finomlisztet, 2 csomag sütőport, és összekeverjük.
- Kis mennyiségű kemény habbal lazítjuk a masszát, majd óvatosan belekeverjük a többi tojáshabot.
- Vajazott, lisztezett 26 cm-es tortaformába töltjük, és kb 160 fokon 20-30 percig, tűpróbáig sütjük. Ha kész, megvárjuk míg kihűl, majd kettévágjuk.
- A krémhez 5 dl habtejszínt 2 ek porcukorral felverünk, és 1 csomag zselatin fixszel keményítjük.
- 100 g tejcsokoládét apróra vágunk, és a habba forgatjuk.
- Az alsó tortalapra 3 félbevágott banánt fektetünk, és a habbal megkenjük úgy, hogy kb 3-4 evőkanálnyi mennyiség maradjon.
- A másik tortalapot a tetejére tesszük, és kissé megnyomkodjuk.
- A megmaradt habbal körbekenjük, és a hosszú ostya rudakat félbevágva a habba nyomkodjuk.
- A torta tetejét 100 g ét tortabevonóval fedjük be, melyet gőz fölött olvasztunk fel.
- Hűtőben néhány perc alatt megköt a bevonó.
- Ezután tetszés szerint díszíthetjük, ehhez 30-50 g fehércsokoládé elegendő, amit szintén gőz fölött olvasztunk, és zacskóba töltve mintázzunk a torta tetejét.
A torta nagy sikert aratott, mire mindenkinek vágtam egy szeletet, addigra kezdhettem elölről, annyira ízlett mindenkinek.
Hozzávalók:
- 10 tojás
- 160 g kristálycukor
- 2 dl étolaj
- 40 g cukrozatlan kakaópor (jó minőségű)
- 200 g finomliszt
- 2 cs. sütőpor
- 5 dl habtejszín
- 2 ek. porcukor
- 1 cs zselatinfix
- 100 g natúr tejcsokoládé
- 3 db banán
- 100g ét tortabevonó
- 50 g fehér csokoládé
- 2 cs ostyarúd (kb 26 db)
Az elkészítéshez sok sikert kíván: Tündi
Cimkék:vakondtúrás torta, tejszínhabos banános torta