Zöldborsó leves csipetkével
Kislányom jövőre óvodás korba lép. Igényli a társaságot, a vele való foglalkozást. Gyakran mondókázunk, énekelek neki, ölbéli játékokat játszunk. Sok évvel ezelőtt is mondókáztak az anyukák a gyermekeiknek,így ki ne ismerné például az „Ez elment vadászni, ez meglőtte…” kezdetű mutogatós mondókát. Az ilyen mondókákat nagyon szereti a kislányom. Az egyik kedvence a „Borsót főztem, jól megsóztam…” kezdetű. Kis tenyere a fazék, és csipkedjük, tapsikálunk bele, miközben fő a borsó. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy milyen régen is főztem borsólevest. Másnap el is készítettem ebédre, kicsit édesen szeretjük, és a gyerekeknek is jobban ízlik így, de készíthető cukor hozzáadása nélkül is.
Zöldborsó leves hozzávalók:
- ½ kg mirelit zöldborsó-sárgarépa keverék
- ½ csokor petrezselyem
- 2 ek. olaj
- 2 tk. só
- 3 ek. cukor vagy el is hagyható
- 10 dkg liszt
- 1,2 l víz
- 1 dl tej
- 1 tojás
Zöldborsó leves elkészítésének lépései:
- A zöldségkeveréket az olajon megfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és néhány percig lefedve pároljuk.
- Meghintjük 1 ek. liszttel és felöntjük vízzel, majd ízesítjük.
- Közben csipetkét készítünk. 1 tojáshoz kb 8-9 dkg lisztet adunk, és kezünkkel kis borsó nagyságú csipetkéket szaggatunk ki belőle.
- Mikor a zöldség megpuhult belerakjuk a tésztát és kb. 5 percig főzzük.
- Legvégül 1 dl tejet öntünk hozzá. Már nem kell tovább főzni.
Az elkészítéshez sok sikert kíván: Tündi
Cimkék:borsóleves, csipetke készítése levesbetétként