Besorolás nélkül:

Gyakran járunk pékségbe, és rengeteg finomsággal találkozhatunk ott. Ilyenkor nem csak szendvicsnek valót veszünk, hanem olyat is, ami mellé jól esik egy bögre tej, vagy kakaó.  Éppen ezért szeretjük a kalácsot, kuglófot. Már sokadszorra vettem „bolti” kuglófot, mikor úgy döntöttem, hogy én is megpróbálkozok vele otthon. Más jellegű lett a tésztája, de az íze, hát olyan felfalni de jó!

Történt velünk, hogy rokonlátogatásba mentünk, de ezúttal sajnos kórházi műtétből lábadozó személyhez. Diéta volt előírva neki, nem ehetett semmilyen puffasztó ételt, és csak pépeset tudott lenyelni. Mindenképpen valami könnyen fogyasztható ételt kellett csinálnom, de kicsit ízesebbet gondoltam ki, minthogy lepürésítsem például a húslevest. Betegeknek gyakran ajánlják a sós burgonyát, így ez egy jó kiindulási ötlet volt. Kicsit raktam bele ezt is, azt is, és elkészült a tejszínes burgonya krémleves.

Hetente legalább egyszer főzeléket készítek ebédre, mivel kislányom nagyon szereti. Gondoltam, most valamivel feldobom, ne mindig a hagyományos feltétekkel készítsem. Általában a fagyasztóban tartok egy adag leveles tésztát, és most épp jól jött. Kiolvasztottam és már használhattam is. Virsliket tekertem bele, a virsli pedig legjobban a zöldbabhoz illik feltétként, így zöldbabfőzeléket főztem és leveles tésztába göngyölt virslit sütöttem mellé. Hát igazán finom, mutatós ebédünk volt aznap, ami a kislányomnak is nagyon ízlett.

A füge egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is. Hazánkban a 14. században honosodott meg. Fél trópusi növényként kedveli a napsütéses, szélvédett helyeket. Talajban nem válogat, de meghálálja a jó földet, gyomtalanítást, és tartós szárazság esetén az öntözést. Termései zöld, barna, vagy lila külsejűek, belül piros gyümölccsé érnek. Két terméshulláma van, július végén és október közepén is megérik, ha az idő kedvez neki. Ha már nem érleli meg a napfény, akkor se veszik kárba a gyümölcs, mert befőttet lehet belőle készíteni. Ennek folyamata egyszerű, amit most megosztok.

Kislányaim mostanában teljesen odavannak azokért a poharas desszertekért, amiket fejjel lefelé kell kiborítani, kijönnek a formából, és úgy lehet megenni. Gyakran főzök nekik pudingot és beletöltöm vidám formákba, majd ha meghűltek kiborítom azokat. Teljesen feldobják az uzsonna, vagy a vacsora hangulatát. Az ilyen desszertek általában pudingok, emellett szeretik a gyümölcsös joghurtokat is, de ezeket még nem láttam kiborítós formában. Ezek inspiráltak a következő desszertem elkészítésénél, melyhez joghurtot használtam, és egy nagy salátástálat a megformázáshoz, s így készült el az epres Charlotte.

Kislányom, aki immáron nagycsoportos az óvodában, az elmúlt időben sokat játszott Barbie babákkal. Nyári szünidejében is kedvelt elfoglaltsága volt ezeket öltöztetni, és velük babázni. Mivel a születésnapja is esedékes volt a nyáron, ezért nagyon nem kellett törnöm a fejemet, hogy idén milyen formatortával lepjem meg gyerkőcömet. Az ötlet meg is volt, Barbie tortát készítek.

Elkészítése némi kitartást és kreativitást is igényelt, de különösebb bonyodalmat nem okozott a megvalósítása.

DVD megrendelés | Rendelési feltételek | Kapcsolatfelvétel | Facebook
Ez az oldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ » Rendben