Szilvalekváros lepény
Még decemberben az aprósütemények elkészítéséhez megbontottam egy nagy üveg szilvalekvárt. Akkor a fél üveg elfogyott, de azóta csak állt a hűtőben. Nem akartam, hogy véletlenül is baja essék a finom lekvárnak, ezért ki kellett találnom valamit. Az egyik receptemet kissé továbbgondoltam, és elkészítettem a szilvalekváros lepényt. Nagyon ízletes lett. Ki tudja, mi volt az eredeti recept?
Gesztenyés fatörzs
Karácsonykor oly' sok helyen jártunk, és különféle karácsonyfákat láttunk. Mindegyik szép volt, szerettem pár percig csak nézni azokat, így ismét gyereknek érezhettem magamat, akit elbűvölnek a fények és a csillogó díszek. De a varázslat nem tartott sokáig, mert kislányaim ott termettek, és hívtak játszani. Pár nap elteltével születésnapra mentünk vendégségbe, ahova ismét süteményt szerettem volna vinni, és valami újjal előrukkolni. Mivel a karácsonyfák megihlettek, ezért meg is volt az ötlet, gesztenyés fatörzset készítettem.
Káposztasaláta
Sokféle savanyúsághoz hozzájuthatunk a boltokból vásárolva, de egy igazi házi savanyúságnál nincs jobb. Ilyenkor télen gyakran készítek káposztasalátát annak ellenére, hogy nyár végén tettem el üvegekbe vegyes savanyúságot. Ezt a fajtát viszont akár önmagában is fel tudja falni a család, és a gyerekeim is imádják. A titka pedig az édeskés ízében rejlik. Könnyű elkészíteni, és hetekig eláll, sőt igazán jó íze a 3. nap után lesz, mikorra a káposzta átveszi a lé ízét.
Újévi lencsefőzelék
Az újévet megünnepelve számos hagyományos étel közül válogathatunk. Alapanyagként ide soroljuk a lencsét is, mint a gazdagság szimbólumát. Sokféle étel készíthető ebből a hüvelyesek családjába tartozó zöldségből,mely vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik.